Bodyart Team - Požega, Sokolova 45 - tel.  034 273 000 - email. robert.medjugorac@po.t-com.hr

Uzimaš proteine?
Srijeda, 28 Travanj 2010 13:57
savjeti2Svaki oblik treninga, u fitness centru, na nogometnom igralištu ili jednostavno trčanje predstavlja napor i stres za organizam. Trenirali rekreativno ili s natjecateljskim ambicijama pomozite svome tijelu da što prije i uz što manje stresa dođe na onu razinu, cilj, koju ste si zadali. Ako od tijela tražite maksimum, dajte mu maksimum. Odgovarajuća prehrana i odmor podrazumijevaju se. Međutim, ponekada nije jednostavno pratiti pravilnu prehranu. Više je razloga. Neznanje ili brzi ritam života brzo će nas odvesti u slijepu ulicu. Riješenje je u dodatcima prehrani. 

Sama riječ kaže što su oni. Dodatci. Ne zamjena za pravilnu prehranu. Njih trebamo koristiti kao nadogradnju na pravilnu prehranu. Lako ih je koristiti i svakim danom su sve dostupniji. Ima ih puno, vitamini, minerali, aminokiseline, ugljikohidrati, kreatin, glutamin itd. a najzvučniji je "strašni" protein. Mnogi proteine smatraju kao nešto umjetno, nezdravo ili čak zabranjeno. Nisu svjesni da svakodnevno uzimaju proteine u svojoj prehrani. Svaki puta kada jedu meso, jaja, sir ili piju mlijeko unose u svoj organizam proteine. Naš organizam treba proteine, bez njih ne može pravilno funkcionirati, a ako smo uključeni u neku fizičku aktivnost, onda naše tijelo ima povećanu potrebu za proteinima.
 
Svaki dodatak prehrani jednostavno je koristiti, priprema ne oduzima puno vremena i jednostavni su za transport. Mnogi dodatci predstavljaju kombinaciju više korisnih stvari, pa ih kao takve možemo koristiti kao međuobrok ili u izuzetnim slučajevima kao zamjenu za obrok. Jer puno bolje je popiti proteinski napitak nego ostaviti tijelo satima bez unosa hrane. To će prouzročiti katabolizam, razgradnju postojećeg mišićnog tkiva u cilju zadovoljavanja naših energetskih potreba. Naše tijelo može skladištiti masnoće i ugljikohidrate, ali proteine gotovo ništa, zato je potreban redovni unos istih kako bi ih tijelo moglo iskoristiti za izgradnju nove mišićne mase. Ovdje ne mislim na ekstremnu "bildersku" mišićnu masu, vec malo povećanje mase, jer je mišić ta "elektrana" koja spaljuje kalorije i čini nas fit.


Ono što bi svaki sportaš, rekreativac ili natjecatelj, morao imati u svom "arsenalu" dodataka prehrani su: kvalitetne multivitaminske i multimineralne tablete ili kapsule i proteinski napitak za upotrebu nakon treninga ili u toku dana, između obroka. Vitamine i minerale treba uzeti uz obrok (npr. svako jutro uz doručak) jer je bolja apsorpcija u organizmu.

Ako nam je cilj povećanje tjelesne težine, onda proteine treba kombinirati s ugljikohidratima.   Problem nastaje kada neupućeni kupac dode u trgovinu sportskom prehranom i jednostavno se "izgubi" u šarenilu raznih proizvoda. Whey protein, L-glutamin, BCAA, Thermo X, L-carnitin...što kupiti? Da Vam se ne bi dogodilo tako nešto krenite od osnova. Kupite si gore spomenuta dva proizvoda s kojima sigurno nećete pogriješiti (multivitamine-minerale i protein).

Danas na tržištu postoji veliki broj proizvođača i proizvoda, proteini se proizvode iz različitih izvora (whey je sirutka, mliječni, jajčani, sojini...) i lako se zbuniti. Nemojte nasjedati vještim trgovcima i kupovati ono što Vam ne treba. Krenite od osnova, a ako ste ozbiljan sportaš, pronađite nekoga tko se razumije u dodatke prehrani i posavjetujte se koje još proizvode dodati vašem "arsenalu". Na taj način će Vaš cilj biti još bliži. Sretno. :-) 

Robert Međugorac, trostruki viceprvak Hrvatske u bodybuildingu 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Novosti Najave natjecanja

25/09/2014 >>DVA ZLATA ZA POŽEŽANKU Patricia Januš apsolutna je pobjednica u powerliftingu

article thumbnail

POŽEGA/SV. MARTIN NA MURI Patricia Januš, članica požeškog Powerlifting kluba Body Art apsolutna je pobjednica natjecanja održanog u Svetom Martinu na Muri. Ovo joj je prva pobjeda ne samo u  [ ... ]


26/08/2014 >>ROBERT MEĐUGORAC: Često sam eksperimentirao s formom što me danas čini boljim trenerom

article thumbnail

POŽEGA- Požega je poznata po vrlo dobrim uspjesima u bodybuildingu. Jedan od pionira tog sporta, a danas trener u fitness centru Body Art je Robert Međugorac – Robi koji nam je rekao kako je to i [ ... ]


Video novi video klipovi

Pogledaj galerijuBihać Open 2010.

article thumbnail

15.5.2010. u Bihaću, BiH, odrzano je 11 po redu međunarodno natjecanje u body buildingu  [ ... ]


Pogledaj galerijuMr. Universe WFF 2011.

article thumbnail

18.06. 2011. održžano je natjecanje WFF Mr. Universe, Baden, Austrija.


Pogledaj galerijuTravanj 2010.

article thumbnail

Nekoliko slika s treninga i pozinga Roberta Međugorca iz travnja 2010 u fitness centru Bo [ ... ]


Pogledaj galerijuMr. Universe 2008.

article thumbnail

Nisam usao u finale (top 6), ali nakon spustanja u nizu kategoriju i tako dugog puta nisa [ ... ]